Hogyan közlekedjünk a jeges úton?

A havas, latyakos, jeges vagy éppen az ónos eső miatt csúszós utak képesek megbénítani a közlekedést és nem csak az autósok számára, hanem a gyalogosok tekintetében is, így ők is lassabban jutnak el egyik pontból a másikba. A statisztikák azt mutatják, hogy évente megközelítőleg 50-60 olyan nap van, amikor az illetéseknek gondoskodniuk kell a lehullott hó eltakarításáról vagy éppen a csúszásmentesítésről. Az adott útszakasz kezelőinek fő feladata a felületérdesítés, de az olvasztásos eljárást is sok esetben alkalmazzák. Az út fenntartójának szükséges gondoskodnia az érintett útszakasz megtisztításáról, viszont a járda rendbe rakását a hozzá tartozó ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének kell elvégeznie, egészen az úttestig bezárólag.

Jeges csúszós útszakasz


Törvény azt is szabályozza, hogy belterületi közterületen, kizárólag olyan anyag használható a síkosságmentesítésre, ami nem károsítja a növényzetet, tehát az utak, járdák, kerékpárutak mentén található fák, illetve bokrok épségét szem előtt kell tartania az érintett személyeknek. Éppen ezért ma már erre a célra nem szabad sót használni, ugyanis a cél a kloridhatás lecsökkentése a lehető legminimálisabbra.

A rendelet ugyan nem mondja ki, hogy mit lehet használni, tehát ezt minden esetben az útüzemelő döntése, de napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a környezet védelmével kapcsolatos szempontok. Erre vonatkozóan az EU-ban sincs egységes szabályozás, pedig nem lenne hátrány, ha szakhatóságilag meg lennének határozva olyan anyagok, amelyek környezetbarátak. A só helyettesítése történhet zeolit, zeocal, kalcium-klorid-pehely és acetát felhasználásával is, ezeknek az árát megkérik a gyártók, így sokaknak marad a mulcs, a homok, a fűrészpor, a fahamu, valamint a faforgács.

Mire figyeljünk vezetés közben?


Autózás közben ilyenkor éberebbnek kell lennünk, lehetőleg törekedni a lassításra és uralma alatt tartani a gépjárművet. Érdemes figyelni az úttest tükröződését is, valamint a mellette lévő növényzetet, hogy van-e rajtuk például zúzmara. A tél tehát nagy kihívást és odafigyelést jelent az autósoknak, az időjárás kiszámíthatatlansága bizonytalanságot jelent. Ebben az időszakban ügyeljünk a biztonságos követési távolság betartására és a menetsebességet is igazítsuk a körülményekhez. Igyekezzünk a csúszós úton elkerülni a hirtelen fékezést is.


Nézze meg korábbi blog bejegyzésünket is: Mit érdemes tudni a hóláncokról?

mikrobuszberles.info

 

 
 
KEDVEZMÉNY:     VÉDELEM:
         
RendőrségKészenléti rendőrség   Kisbuszaink, mikrobuszaink a Pajzs technológiájú lopás - rablás gátló rendszerekkel felszereltek, hogy a lehető legbiztonságosabban utazhassanak
         
RÉSZLETEK    RÉSZLETEK


Teherautó bérlés elérhetőségek

 

Bestrent KFT.

Zuglói telephely: 1142 Budapest, Hungária krt. 189.
(Őrzött parkoló, Bethesda Gyermekkórházzal szemben)
Budai telephely: 1028 Budapest, Mária utca 7.


info@teherautoberles.net

Zsolti profilkép

06-20-421-5191

06-70-428-4512


Nyitva tartás:
Hétfőtől - Péntekig:
de.: 08:00-10:30
du.: 15:30-17:00
Köztes időpontban, telefonon egyeztetve!
Szombat - Vasárnap: előre egyeztetett időpontban, 16:00-18:00.


Bérlés esetén az autók átadás – átvétele minden esetben telefonon előre egyeztetett időpontban történik. Telefonos egyeztetés után a nyitvatartási időn túl is rendelkezésre állunk!

 

Bérleti szerződés letöltése:

 

pdfletoltes.png{size:800x600;560x420;120x90}