Tudnivalók az ablaktörlő lapátokról

Az ablaktörlő lapát az egyik legfontosabb, ugyanakkor nagyon elhanyagolt alkatrésze egy autónak. Mivel nincs folyamatos használatban, ezért sokszor csak akkor tűnik fel, hogy elhasználódott, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá. Annak érdekében, hogy funkcióját be tudja tölteni, a gumi élnek jó állapotúnak kell lennie. Az idő előrehaladtával azonban ez a rész elkezd öregedni, különösen akkor, ha folyamatosan ki van téve az időjárási viszontagságoknak. Egy gondos sofőr ezért rendszeresen ellenőrzi, hogy megfelelően működik-e még az ablaktörlő lapátja, és amennyiben problémát észlel, a lehető leghamarabb cserél.

Az ablaktörlő lapát felépítése
Az ablaktörlő lapát felépítése


Szerepe vitathatatlan a biztonságos autózás során. Amennyiben egyáltalán nem, vagy csak minimálisan működik, úgy egy esőzés, vagy havazás alkalmával a szélvédőn egyszerűen nem lehet rendesen kilátni. Még egy napsütéses napon is probléma lehet abból, ha a kilátást akadályozó koszt szeretnénk lemosni az üvegről, hiszen az ablaktisztító folyadékot csak elmaszatolja ahelyett, hogy megtisztítaná a felületet.

Maga a technológia közel 120 éves, és ez idő alatt óriási innováción ment keresztül. A korabeli változatokkal az volt a legfőbb probléma, hogy szükség volt külön téli ablaktörlő lapátra, amely ellenállóbb volt a fagy ellen. A modernizációhoz hozzájárult a gumiipar technológiai fejlődése is, hiszen a központi eleme, a gumi él időtállósága és megbízhatósága ezen alapul. A rögzítésén is javítottak az autógyártók, hiszen ma már fém rugók egyenletesen feszítik meg a törlésért felelős részt a szélvédőre, míg korábban csak bizonyos pontokon volt felfogatás.

Melyek a leggyakoribb okok, amiért elkopik egy ablaktörlő lapát?


Kissé tévesen használják a köztudatban az ablaktörlő lapát kifejezést, hiszen nem az egész egység kopik el, hanem csak a gumi él. Ennek oka leggyakrabban az, hogy egyszerűen dörzsölésnek van kitéve, ami koptatja a felületét, így előbb utóbb hézagok keletkeznek és nem éri el a szélvédőt.


A mai napig az időjárás az egyik legkárosabb az ablaktörlő lapátra. Nyáron a magas UV sugárzás kezdi ki az élt, télen pedig a fagy, valamint a csapadék sem tesz jót. De problémát tud okozni, ha homokos, koszos a szélvédő, vagy éppen jeges, ami folyamatosan dörzsöli a felületet. Különösen gyorsan tönkre tud menni, ha szárazon használják, hiszen olyan erős lesz a súrlódás, hogy eldeformálja a gumi él felületét.


Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy az ablaktörlő már nem tudja maradéktalanul megtisztítani a szélvédőt, úgy érdemes a legrövidebb időn belül felújíttatni, vagy cserélni az eszközt annak érdekében, hogy bármilyen időjárási viszony mellett biztonságosan autózhassunk.

mikrobuszberles.info

 

 
 
KEDVEZMÉNY:     VÉDELEM:
         
RendőrségKészenléti rendőrség   Kisbuszaink, mikrobuszaink a Pajzs technológiájú lopás - rablás gátló rendszerekkel felszereltek, hogy a lehető legbiztonságosabban utazhassanak
         
RÉSZLETEK    RÉSZLETEK


Teherautó bérlés elérhetőségek

 

Bestrent KFT.

Zuglói telephely: 1142 Budapest, Hungária krt. 189.
(Őrzött parkoló, Bethesda Gyermekkórházzal szemben)
Budai telephely: 1028 Budapest, Mária utca 7.


info@teherautoberles.net

Zsolti profilkép

06-20-421-5191

06-70-428-4512


Nyitva tartás:
Hétfőtől - Péntekig:
de.: 08:00-10:30
du.: 15:30-17:00
Köztes időpontban, telefonon egyeztetve!
Szombat - Vasárnap: előre egyeztetett időpontban, 16:00-18:00.


Bérlés esetén az autók átadás – átvétele minden esetben telefonon előre egyeztetett időpontban történik. Telefonos egyeztetés után a nyitvatartási időn túl is rendelkezésre állunk!

 

Bérleti szerződés letöltése:

 

pdfletoltes.png{size:800x600;560x420;120x90}